Tema_16_sezonski_stomacni_zaboluvanja_kaj_deca
Споделете со пријателите!

Дијареа во раното детство е второ најчесто пореметување веднаш по респираторните инфекции. Најчесто се јавува кај деца на возраст од 1 до 3 години. Проливот брзо може да доведе до дехидратација, особено кај децата кои повраќаат. Затоа е клучно да се изврши рехидратација на организмот.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара д-р Теута Исеини Авди

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (4)

 • Почитувани во вторникот на малата и славевме 3роденден. Следниот ден, дали од што имаше многу деца, дали од храната, се разболе и сега има пролив и повраќа. Се јавивме на педијатар ни препиша Diarino ORS кесички со пробиотик и електролити по 2 на ден. После 2 кесички е малку подобро но сега не сум сигурна до кога да и давам да не се врати болеста пак?

  • Д-р Теута Исеини Авди

   Драга Мила,

   Цревните инфекции се предизвикани од микроорганизми (бактерии, вируси и нивните токсини, поретко протозои) кои најчесто се пренесуваат преку фекоорален пат т.е. преку загадена храна, течности или преку директен пат преку нечисти раце. Времетраењето на цревната инфекција е неколку дена а понекогаш и една недела. Се манифестира со повраќања, стомачна болка, течни водени столици со или без температура. Третманот на цревните инфекции е со надокнада на течности и електролити, адекватна исхрана и пробиотици. Со оглед на тоа дека после давањето на втората Диарино ОРС кесичка настанало подобрување во клиничката состојба на вашето дете тоа значи дека се работи за полесна форма на болеста. Мој совет е да се продолжи со давање на пробиотици во тек на неколку дена со цел да се поврати нарушената рамнотежа на цревната флора а освен тоа истите помагаат од појавата на повторни цревни инфекции.

   Поздрав

 • Почитувани, мајка сум на две годишно девојче кое од раѓање до сега неколку пати досега имаше пролив и повраќање.Ми препишувале лекови против повраќање и електролити, но не и пробиотици за кое се почесто слушам дека се добри при цревни инфекции.Постои ли на пазарот некој добар пробиотик за деца кој би можела да го давам во иднина при проливи и повраќање?

  • Д-р Теута Исеини Авди

   Драга Васка,

   Третманот на цревните инфекции вклучува, надокнада на течности, електролити, адекватна исхрана како и пробиотици. Кај акутните дијареи најповолни ефекти се постигнуват со пробиотиците од групата на Lactobacilus LGG, Bifidobacterium и Saccharomices boulardi. Така да постојат голем број производи на нашиот пазар кој содржат пробиотици од овие групи.

   Секое добро и поздрав

Ваше прашање (4)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.