Ризик – фактори и начини на превенција

Покрај генетскиот код, во настанувањето на болеста влијаат и други фактори и навики, како: зголемено внесување на сол, прекумерено внесување кафе, алкохол, никотин, коморбидитетни фактори…Артериска…

Рано откривање и третман

Најчести симптоми на покачен крвен притисок се главоболка која е изразена наутро и зуење во ушите, потење, вознемиреност, ладни дланки и стапала и нарушување на сонот