Придобивки од лутеин и зеаксантин – моќни антиоксиданти за здрав вид

Лутеинот и зеаксантинот се пред сѐ важни за одржување на здравјето на очите. Тие се единствените диетални каротеноиди кои се акумулираат во мрежницата, особено во регионот на макулата на задниот дел на окото.

Децата треба да си играат надвор за да се спречат сериозни проблем со видот

Научниците велат „Зголеменото време пред екран што резултура со играње игри, социјални медиуми, и дигитална забава, доведува до поминување на повеќе време седејќи во затворен простор“.