vospaleni-nepca-za-vreme-na-bremenosta_image
Споделете со пријателите!

Гингивитис кога и зошто?
Одржувањето на забите и непцата здрави веројатно не е високо на вашата приоритетна листа. Но, хормоналните промени за време на бременоста можат да предизвикаат хаос во вашето орално здравје. Еве повеќе за гингивитот за време на бременоста, како да го спречите и какви третмани ви стојат на располагање.

Гингивитис е воспаление на гингивата, кое е локализирано во него и не е придружено со промени во алвеоларната коска. Воспалението на гингивата кај бремени жени е добро познат клинички факт.

Откриено е дека за време на бременоста, 90% од жените имаат гингивит, кој е потежок во текот на 2-ри и 8-ми месец од бременоста. Во 9-тиот месец, гингивитисот се подобрува.

Најпогодени од воспаление на непцата се гингивалните папили. Длабочината на гингивалниот џеб за време на бременоста се зголемува во споредба со постпарталниот период, но ова е поврзано со зголемување на гингивата, а не со губење на гингивално-стоматолошка приврзаност. Крварењето е најчесто од фронталните забни папили, а во страничните сегменти-воспалението е силно изразено-едематозно обрасната папила, кои изобилно крварат. Карактеристично за гингивитот за време на бременоста е тоа што нема загуба на приврзаност, како и губење на коските. Покрај тоа, гингивата многу лесно се опоравува по раѓањето.

Жените кои користат орални контрацептиви засновани на естроген и прогестерон, исто така, покажуваат поголема стапка на воспаление на непцата отколку жените на иста возраст. Во прилог симптомите на гингивит се крварење на непцата, чувствителни непца и заби, за време на бременоста може да се развие и т. н. пиоген гранулом поврзан со бременост.

Прочитајте:  Што е Д-димер?

Пиогениот гранулом не е тумор, туку прекумерен воспалителен одговор за време на бременоста на надразнувачи. Како резултат, овој воспалителен одговор доведува до ограничен полипоиден капиларен хемангиом, кој крвари многу лесно со мала провокација. Грануломот е фиксиран на ногата или на широка основа до гингивалната маргина или интерпроксималниот простор на гингивата. Пиоген гранулом може да се појави во текот на првиот триместар од бременоста и е почест во горната вилица. По раѓањето се повраќа или исчезнува целосно.

Интензивните мерки се многу важни за време на бременоста, бидејќи треба да се избегнуваат антибиотици и други лекови. Честите посети на стоматолог, како и добрата орална хигиена во комбинација со миење на устата со хлорхексидин, се дел од превенција на гингивит. Идеално, треба да ги миете забите двапати на ден, но важно е да ги исчистите забите не само со четка за заби и паста за заби, туку и да користите забен конец за отстранување на наслаги меѓу забите. Обидете се да јадете богата храна избалансирана. Јадете овошје, зеленчук, јаткасти плодови, млечни производи.


Споделете со пријателите!