vo-makedonija-se-rodi-prvoto-bebe-od-surogat-majka_image
Споделете со пријателите!

Со либерализација на Законот за асистирана репродукција во Република Македонија се овозможи сурогат мајчинство
По повеќе од две години од усвојувањето на предлог законот за сурогат мајчинство се роди и првото бебе.

Сурогат мајка е само „носител на дејноста“ мајка, таа дејствува како инкубатор од кој бебето зема храна, а гените си ги добива исклучиво од родителите. Сурогат мајка била жена од 44 години која се нафатила на овој хуман гест бидејки биолошката мајка немала матка. Со техниките на асистираната репродукција – ин витро добиен е ембрион од биолошките родители кој потоа е вметнат во матката на сурогат мајката.

Прочитајте повеќе


Споделете со пријателите!