urinarna-inkontinencija-golem-zdravstven-problem-osobeno-kaj-zhenskata-populacija_image
Споделете со пријателите!

Неколку практични здравствени совети за самопомош при уринарна инконтиненција!
Неспособност да се задржи урината во мочниот меур поради намалена контрола врз урнарниот сфинктер се вика уринарна инконтиненција.“
Еден од најголемите животни проблеми на популацијата над 50 години (а особено жените) е т.н. уринарна инконтиненција. Уринарна инконтиненција е неспособност да се задржи урината во мочниот меур поради намалена или изгубена контрола врз урнарниот сфинктер. Во суштина зборуваме за неволно испуштање на урината од телото поради што драматично се нарушува квалитетот на животот на човекот. Потребата за мокрење доаѓа одеднаш, и најчесто не може да се стигне навреме до тоалет, а се зголемува и бројот на ноќни мокрења. Најчесто се јавува при кашлање, кивање, трчање, дигање на тешки предмети, брза промена на положбата на телото (на пример: при брзо станување и седнување) или при други физички активности.

Пациентите со уринарна инконтиненција имаат значајни животни ограничувања:

 • Физички ограничувања – како што се проблеми во движењето и извршувањето на работните и домашните обврски , пореметување на сонот а со тоа и замор отежната концентрација, пореметена исхрана;
 • Психолошки ограничувања – депресија, чувство на вина, страв од мислењето на околината и недостаток на самодоверба;
 • Социјални ограничувања – избегнување на друштво, избегнување на патувања, избегнување на сексуални односи и потреба од постојана достапност на тоалет.

Кои се  ризик фактори за појава на уринарна инконтиненција?

 • Прекумерна телесна тежина;
 • Акутна уринарна инфекција;
 • Менопауза (женска популација 45-55 години);
 • Прекумерна употреба на алкохол и кофеински напитоци;
 • Постари лица, каде мускулот стегач и неговата инервација станале некомпетентни за задржување урината;
 • Пациенти со одредени здравствени состојби: зголемена простата (БХП-кај мажи) или карцином на простата, невролошки пореметувања (Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест,  полинеруопатии, вертебрална траума и др.) жени со тешки породувања и акушерски интервенции, пациенти по тешки операции во малата карлица, дијабетес, артериска хипертензија, хронична бубрежна инсуфициенција после зрачење итн.
 • Некои лекови (антихипертензиви, седативи, мускулни релаксанти, високи дози на витамините B и C).
Прочитајте:  Најголемите заводници на зодијакот

Прва помош при уринарна инконтиненција?

Правилен третман на основната болест, може да доведе и до лекување на инконтиненцијата; на пример лекување на БХП, хроничниот опструктивен бронхит, шеќерната болест, хипертензијата и др. Третманот пак на некои форми на стрес инконтиненција е исклучиво оперативен, но третманот на мешаниот тип и ургентната инконтиненција е можен со медикаменти т.н. антимускариници.

Сепак има неколку работи кои може да ги преземеме за да си помогнеме во ситуација на уринарна инконтиненција:

 • Намалување на употреба на алкохол, цигари и кофеин;
 • Намалување на телесната тежина;
 • Намалување на интензивни физички активности;
 • Правење на кегелови вежби со цел зајакнување на карличните мускули;
 • Модификација на внес на течности (пр. невнесување на течности навечер) и тренинг на мочниот меур т.е. мокрење на одредени периоди и комплетно празнење на бешиката.

Споделете со пријателите!