kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 9.563 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Регистрирани сe вкупно 956 нови позитивни случаи од 29 градови во државата (Табела 1). Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=357; 37,3%) и Штип (n=154; 16,1%).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 20-26.07.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 357 15
Штип 154 1
Гостивар 86 3
Куманово 79 4
Струга 46 3
Тетово 46 1
Битола 27
Кичево 20 2
Дебар 19 1
Кавадарци 19
Свети Николе 17
Охрид 17
Прилеп 12
Демир Хисар 9
Кочани 7
Струмица 6 1
Велес 6
Македонски Брод 6
Пробиштип 4
Македонска Каменица 4
Ресен 3
Виница 3
Радовиш 2 1
Крушево 2
Богданци 1
Вкупно 956 32

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица од 50-59 години со 213 (22,3%) позитивни. Поголем број на заболени се регистрира и кај лицата на возраст над 60 (n=187; 19,6%) и 40-49 (n=187; 19,6%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (n=25; 2,6%) и 10-19 години (n=45; 4,7%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 483 (50,5%) лица од женски и 473 (49,5%) од машки пол.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (n=896; 93,7%), регистрирани се 127 (14,2%) хоспитализирани, а кај 279 (31,3%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови случаи, 398 (44,4%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 21 лица со историја на патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 654 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Прочитајте:  Состојба со грип/заболувања слични на грип во Република Северна Македонија, сезона 2019/2020 за 01-ва недела

Пријавени се 32 смртни случаи од 10 градови (Табела 1). Најголем дел од случаите се на возраст над 60 години (n=27; 84,4%). Од починатите, 29 биле хоспитализирани, а 3 починале во вонболнички услови. Коморбидитети се регистрирани кај 26 починати лица.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 26.07.2020, пријавени се вкупно 10.213 случаи на COVID-19 (I=491,6/100.000).

Според место на постојано живеење/повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 35 градови/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел регистрирани во Скопје, Тетово и Куманово, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Тетово, Куманово и Скопје. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 27.07.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 16.114.449 (254.274 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 646.641 (5.490 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 8.610.134 (150.089 нови)
 • Смртни случаи – 337.439 (3.715 нови)

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 3.234.043 (17.409 нови)
 • Смртни случаи – 210.518 (257 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 1.786.145 (53.897 нови)
 • Смртни случаи – 40.615 (829 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.482.315 (12.336 нови)
 • Смртни случаи – 37.932 (450 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 712.920 (16.713 нови)
 • Смртни случаи – 11.900 (192 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 288.151 (3.830 нов)
 • Смртни случаи – 8.224 (47 нов)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!