shto-pretstavuva-insulinskata-rezistencija_image
Споделете со пријателите!

Недостатокот на гликоза во клетките ги поттикнува клетките на панкреасот да произведуваат повеќе инсулин, што резултира со покачени крвни нивоа на инсулин или хиперинсулинемија.
Инсулинската резистенција се јавува кога телото произведува инсулин, но вообичаените дејства на инсулинот се оневозможени бидејќи клетките во телото не реагираат на неговото присуство.

Гликозата е еден од најважните извори на енергија на телото и се добива од храната што ја внесуваме. Оризот, компирот, лебот, млекото, житните култури и овошјето се важни извори на гликоза и други шеќери. Откако ќе се внесе, гликозата се апсорбира од храната во крвотокот каде што се пренесува во клетките за да обезбеди енергија за различни клеточни функции.

Овој внес на гликозата е стимулиран од инсулинот кој се секретира од бета клетките на панкреасот. Инсулинот, исто така, го стимулира црниот дроб да го претвори вишокот на гликоза во гликоген за складирање и го потиснува производството на гликоза.

Дијабетес тип 1

Кај дијабетес тип 1, не се произведува инсулин, што значи дека глукозата не се зема од крвта, што доведува до високо ниво на шеќер во крвта или хипергликемија.

Дијабетес тип 2

Кај дијабетес тип 2, нивото на шеќер во крвта, исто така, се зголемува бидејќи се создава несоодветна количина на инсулин за да се олесни клеточното земање на гликоза од страна на клетките на телото. Алтернативно, нивоата на инсулин може да бидат доволни, но клетките во телото не реагираат нормално на присуството на инсулин, дури и кога се зголемуваат нивоата. Ова се нарекува инсулинска резистенција.

Недостатокот на гликоза во клетките ги поттикнува клетките на панкреасот да произведуваат повеќе инсулин, што резултира со покачени крвни нивоа на инсулин или хиперинсулинемија.

Кај здрави поединци, ефектите на инсулинот се потпомогнати кога се врзуваат за инсулинските рецептори присутни на различни целни клетки, како што се мастите, мускулите и клетките на црниот дроб. Меѓутоа, во случај на инсулинска резистенција, високото ниво на инсулин во крвта предизвикува намалување на количеството на произведени инсулински рецептори. Ова доведува до намален клеточен одговор на инсулин, дури и кога се зголемуваат нивоата.

Затоа, тип 1 дијабетес е предизвикан од вистински недостаток на инсулин, додека типот 2 е предизвикан од релативен дефицит.

Со зголемување на инсулинската резистенција, навлегувањето на липидите што циркулираат во крвта се намалуваат, а распаѓањето на складираните триглицериди во слободните масни киселини се зголемува. Оттука, инсулинската резистенција се карактеризира со зголемено ниво на триглицериди и други масти во крвта.

Во црниот дроб, отпорноста на инсулин ја намалува конверзијата на глукозата во гликоген за складирање и органот, исто така, не успева да го потисне производството на гликоза. Понатаму, отпорноста на инсулин ја прекинува функцијата на бубрезите и може да предизвика висок крвен притисок. Заедно, овие ефекти го зголемуваат ризикот на лицето за компликации, како што се кардиоваскуларни болести и мозочен удар.

Прочитајте:  Резултати од новиот кол центар за хронични пациенти

Споделете со пријателите!