Споделете со пријателите!

По минатонеделните поплави, Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје на Република Македонија излегоа со следниве препораки
Препораки се однесуваат за заштита на здравјето на населението во поплавените подрачја и се следниве:

  • Се препорачува користење на пакувана, превриена или дезинфицирана вода за пиење, за миење на забите, миење и подготовка на сирова храна, како и за миење на садовите;
  • Водата се преврива така што садот со вода се става на шпорет да зоврие (10 минути), потоа се отстранува и се остава да се олади, а притоа во водата не треба да се става мраз;
  • Се препорачува миење на рацете со сапун после чистење, пред подготовка на храната, пред јадење, после доаѓање во допир со детски измет и после одење во тоалет;
  • Не треба да се користи храна која била во допир со вода од поплавите;
  • Не треба да се јаде храна која била во фрижидер или замрзнувач, ако струјата е исклучена;
  • Сварена храна и намирници кои можат да се расипат, задолжително да се чуваат во фрижидер (пожелно е да се чуваат на температури под 5 степени Целзиусови);
  • Секоја храна мора да биде добро термички обработена (приготвена на температура повисока од 70 степени Целзиусови);
  • Зготвена храна да не се остава подолго од 2 часа на собна температура.

Во случај на појава на послаби симптоми на гадење, повраќање, дијареа, односно симптоми слични на грип, висока температура, главоболки, кашлица или вртоглавица, како и при каснување од некое животно, и сл., лицата треба веднаш да се обратат кај матичен лекар или во дежурна служба.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2017/2018
за 10-та недела

Едукативни флаери со препораките за заштита на здравјето на населението континуирано се дистрибуираат во ризичните подрачја од страна на екипите на Центар за јавно здравје – Тетово.

Инаку, епидемиолошката состојба во поплавените подрачја во тетовскиот регион е стабилна. Континуирано се преземаат сите противепидемиски мерки од страна на надлежните установи и нема појава на заразни заболувања.

Надлежните установи постојано ја следат состојбата и здравствениот систем е целосно подготвен да одговори на потребите за здравствена заштита. По појавата на поплавите во овој регион, не е регистриран зголемен број на интервенции или повици во здравствените установи, а само во неколку изолирани случаи медицинските екипи реагирале со пружање симптоматска терапија кај лицата.

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!