ne-go-krijte-neraspolozenieto_image
Споделете со пријателите!

Некогаш е добро да се биде намуртен, откриваат психолозите
Намуртеноста ни помага полесно да се адаптираме на промените во околината, гласи новата теорија на психолозите. Намуртеноста е начин на однесување што претставува неприфатливо социјално однесување. Никој не сака намуртени луѓе и негативната емотивна експресија најчесто се избегнува. Денешното општество налага исклучиво позитивно однесување со цел да се биде прифатен и прилагоден. Но и премногу позитивното расположение се смета за еуфорично а со тоа и неприфатливо.

Нерасположението и намуртеноста, всушност ни помагаат за полесна адаптација, и токму затоа, доколку некогаш се чувствувате нерасположени, знајте дека тоа може да биде продуктивно. Според новото истражување, расположението всушност зависи од искуството. Познато е дека промените во расположението влијаат врз способноста при донесување на одлуки и при перцепцијата, па често се сметаат за нерационално однесување. Нерасположението е на едната страна, додека на другата страна е преголемото позитивно расположение, кое исто така, најчесто се смета за невообичаено однесување. Позитивното расположение поттикнато од награди, поддржува понатамошен успех, додека негативното расположение кое се појавува како резултат на едно лошо искуство, може да доведе до лоши резултати што постојано се повторуваат.

Истражувачите откриваат дека различните расположенија се всушност корисни и тесно поврзани со процесот на учење. Човекот не само што учи од добрите и лошите искуства, туку тој учи и од расположението што го чувствува при одреден исход.  

„Оваа студија е прва која покажува дека расположението се учи заедно со искуството“

На жените им е почесто препишувано променливо расположение, па доколку вакво расположение во целост се однесува за нив, тогаш заклучокот е дека жените имаат предност пред мажите во процесот на учење, односно дека се подобри ученици кога станува збор на емоции. 

Прочитајте:  Дали внимавате на козметиката што ја користите?

„Сметаме дека овој нов пристап може да помогне при откривање на можните причини на одредени индивидуалци со биполарно растројство и депресија, вели еден од водечките автори на студијата, Еран Елдар – Eran Eldar на Универзитетскиот колеџ во Лондон – University College London.

ne-go-krijte-neraspolozenieto_image2

Се заклучува дека повременото нерасположение е мала цена која што треба да се плати за способноста за брза адаптација, во период кога се соочуваме со значајни животни промени. Ова истражување е објавено во Trends in Cognitive Sciences.

На крај, ќе го споменеме и ставот на психологот Џули Холанд, која што зад себе има 17 годишно искуство како психолог. Таа тврди дека не е на одмет некогаш да се биде намуртен, бидејќи откривањето на емоциите е првиот чекор кон себеразбирање. Од различните расположенија треба да се учи. Таа советува дека чувствителноста треба да се прифати и од слабост да се претвори во предност, како алатка за успешност и животна реализираниот.


Споделете со пријателите!