hranenje-pri-problemi-zheludnik_image
Споделете со пријателите!

Принципи на исхрана кај луѓе кои патат од болести на желудникот.
Оваа диета е наменета за оние луѓе кои боледуваат од гастроезофагеална рефлуксна болест, езофагеални улцери, езофагитис, пептична улцерна болест, диспепсија, хроничен гастритис, пептични езофагеални стриктури или имаат некои други проблем со хранопроводот и желудникот, со цел да се ограничи или избегне храната која предизвикува иритација на желудникот и зголемена желудечна секреција со цел да се спречат непријатностите кои ги предизвикува.

  • Јадете три главни јадења и три ужини дневно во еднакви интервали со цел да се избегне глад или прејаденост во текот на денот (ритам во исхраната);
  • Јадете полека и добро џвакајте ја храната;
  • Избегнувајте го стресот;
  • Седете исправено за време на јадењето и 1 час потоа;
  • Избегнувајте да јадете 3 часа пред легнување. Поткаснувања пред самото легнување го стимулираат ноќното лачење на киселина во желудникот и прават гастрични тегоби;
  • Изберете обезмастена храна како дополнување на наведената диета;
  • Намалете со внос на хрaна и пијалоци кои содржат кофеин (кафе), продукти од домати, чоколадо и кисели овошки;
  • Во храната вклучете извор на протеини (млеко, месо, јајца, сирење) во секој оброк;
  • Антацидите би требало да се земаат во препишаната доза;
    • еден час пред јадење како и навечер пред спиење. Со овој режим на земање на антацидите се одржува стабилна желудечна секреција во текот на целиот ден.
  • Некористете млеко и млечни кремови наместо антацид за регулирање на киселоста во желудникот;
  • Продукти со кофеин (кафе, чај и кола-пијалоци) и безкофеински кафиња предизвикуваат зголемена желудечна секреција, треба да се избегнуваат и да се внесуваат во што е можно помали количини;
  • Не користете газирани пијалоци и конзервирана храна.
Прочитајте:  Дали зачинетата храна може да ви го продолжи животот

Оваа диета е само посочување на најчестите предизвикувачи на дискомфорт кај пациентите. Во основа диетата е индивидуална и секој пациент треба да ја осознае и отфрли онаа храна која нему му создава дискомфорт.

1 = Храна која што се препорачува!

2 = Храна која може да предизвика тегоби!

Лебови и теста:

  1. Бел и црн пченичен леб и други кисели теста како кифлички, француско лебче, лепињи, тортиљи.
  2. Мрсни теста и теста со цералии, како кроасани и други лиснати теста. Лебови со семки и нелупени зрна од житарици. Чипсови и други масни грицки.

Зеленчук:

  1. Зеленчук како вариво и гарнир (грашак, боранија, компир, ориз, моркови).
  2. Зеленчук кој создава гасови: брокули, карфиол, зелка, марула (зелена салата), кромид, краставица, пиперки, домати и продукти од домати.

Овошје:

  1. Јаболки, банани и друго овоштие кое пациентот може да го поднесува. Пастеризирано овоштие во облик на компоти, овошни сокови и печени овошки.
  2. Лимони, грејпфут, портокали, сите видови на бобинки, ананас и сокови од овие овоштија.

Споделете со пријателите!