6-korisni-vezhbi-pri-radikulit-ishijas_image
Споделете со пријателите!

Егзацербацијата на ишијалгија е непријатна состојба во која се појавуваат карактеристични симптоми како што е болка и вкочанетост по должина на ишиадичниот нерв. Одењето е речиси невозможно, секој обид за движење е болен
Егзацербацијата на ишијалгија е непријатна состојба во која се појавуваат карактеристични симптоми како што е болка и вкочанетост по должина на ишиадичниот нерв, често оди по должината на ногата надолу. Одењето е речиси невозможно, секој обид за движење е пропратен со болка и непријатности. Еве неколку лесни и тестирани вежби кои можат да ви бидат од голема корист за ублажување на ишијалгија. Тие дејствуваат така што ја намалуваат иритацијата и притисокот врз нервот и неговите коренчиња кои излегуваат меѓу пршлените, при што со нивно практикување се намалува воспалението и болката.

Вежбите можат да се користат при радикулит и ишијас од различно потекло, вклучувајќи дискус хернија, дегенерација на дисковите меѓу прешлените (спондилоза) или спазам и механичко притискање на нервот каде што поминува помеѓу мускулите.

Ако не сте сигурни која е причината за вашата ишијалгија, може внимателно да се обидете да ги примените вежбите и да ги изберете оние кај кои болката се ублажува или се лоцира во областа само на крстот. Овој принцип се базира на методот на Мекензи за олеснување на болки во грбот и успешно се користи во целиот свет во третманот на болки во грбот.

Вежби при ишијалгија поврзана со дискус хернија

6-korisni-vezhbi-pri-radikulit-ishijas_image1Следните две вежби се користат успешно при радикулит и ишијалгија предизвикани од повреда, бидејќи помагаат во намалување на компресијата помеѓу дисковите на прешлените со што се намалува иритација на нервните завршетоци. Вежбите се прават по методот на Мекензи, при што прво се легнува на стомак и се бара комотна позиција. Потоа, доколку симптомите не се влошат, исправете се на горниот дел од лактот. Ако првата вежба води до олеснување, тогаш може да пристапите кон втората, која се изведува со подигнување на дланките.

Подигнување на горниот дел од телото на лакти

 • Легнете на стомак на рамна површина;
 • Ако во оваа ситуација не чувствувате значителна болка и вкочанетост, продолжете со втората вежба;
 • Подигнете ги градите внимателно и истегнете го ‘рбетот, останувајќи подпрен на подлактиците;
 • Држете ја оваа положба 30 секунди, дишете длабоко;
 • Спуштете го телото до долу, и ако немате симптоми за засилување на болката, направете уште два повторувања;
 • Ако чувствувате олеснување, можете да продолжите со следната вежба.
Прочитајте:  Јадете кајсии за да имате здрави очи

Доколку не чувствувате олеснување, прескокнете ја следната вежба и почнете да ги правите вежбите кои се препорачуваат кај дегенеративни заболувања на пршлените (спондилоза и шилци).

Подигнување на горниот дел од телото со притискање на дланките (Во Јога оваа позиција се вика кобра)

 • Останете легнати на стомак и ставете ги дланките под рамената;
 • Издигнете се полека нежно нагоре со рацете и издолжете го ‘рбетот;
 • Доколку при подигање на градите почувствувате тензија, болка или вкочанетост во задниот дел на колковите, престанете со движењето;
 • Во крајна положба нозете и долниот дел на карлицата (срамната коска) не треба да се одделуваат од подлогата, горниот дел да е подигнат, а рбетот да е извиен према назад;
 • Задржете се во оваа положба 10 секунди, а потоа вратете се на почетната позиција;
 • Ако се чувствувате добро, направете 10 повторувања.

Вежби кои може да ги практикувате при ишијас (ишијалгија) поврзани со спондилоза и шилци

Овие вежби помагаат за зголемување на растојанието помеѓу пршлените, нивната подвижност и го намалуваат ризикот од приклештување на нерв. Тие може да се користат во комбинација со првите 2 вежби или други вежби за болки во грбот.

Колена на градите

 • Легнете на грб;
 • Ако се чувствувате добро во оваа позиција, внимателно свиткајте ги колената и стапнете со стапалата;
 • Ако во оваа позиција немате засилување на симптомите, донесете ги полека двете колена заедно кон градите и опфатете ги со раце;
 • Ако се чувствувате добро во оваа позиција, останете во неа 30 секунди;
 • Ако ова држење ја намалува болката и симптомите, направете 3 повторувања и преминете на следното;
 • Доколку нема влошување на симптомите, може да продолжите со следната вежба, а потоа да се обидете да направите и вежби за истегнување кои се применуваат кај спазам на мускулите.

Вртење на карлицата

 • Застанете во положба со нозе свиткани во колената;
 • Стегнете ги стомачните мускули, свртете ја карлицата и притиснете со крстот (половината) на креветот;
 • Задржете 5 секунди, а потоа вратете се на основната позиција;
 • Ако се чувствувате добро, направете 10 повторувања.

При притискање на ишијадичниот нерв поради мускулен спазам

Во некои случаи ишијас може да се влоши заради притискање на ишијадичен нерв при неговото преминување во крушовидния мускул (m. Piriformis) во областа на карлицата. Во овие случаи од корист можат да бидат некои вежби за растегнување кои ќе го опуштат овој мускул и ќе го ослободат нервот.

 


Споделете со пријателите!