Споделете со пријателите!

15-predupreduvachki-znaci-za-zaboluvanje-od-dijabetes_image

Во САД има околу 29 милиони луѓе кои боледуваат од некоја форма на болеста и голем дел од нив, поголем дел од времето, воопшто не се свесни за тоа
Дијабетесот вклучува група на болести кои предизвикуваат зголемување на шеќерот во крвта. Најчестите типови се дијабетес тип 2, дијабетес тип 1, пред-дијабетес и гестациски дијабетес. Во САД има околу 29 милиони луѓе кои боледуваат од некоја форма на болеста и голем дел од нив, поголем дел од времето, воопшто не се свесни за тоа.

Постојат знаци на рано предупредување за болеста, но тие често се занемаруваат и се третираат како вообичаени и незначајни проблеми. Пред-дијабетесот или било која друга форма на оваа хронична болест, се одликува со следниве предупредувачки знаци.

Погледнете кои се првите пет предупредувачки знаци за заболување од дијабетес.

 

Заматен вид

1_Заматен вид
Заматен вид
Привремениот заматен вид може да биде знак за дијабетес. Оваа состојба може да се појавува и да се губи, но обично се влошува со текот на времето. Ако не се лекува, ретиналните крвни садови може да почнат да испуштаат течност што дополнително го нарушува видот и може да предизвика целосно губење на видот.

 

Промена на бојата на кожата

2_Промена на бојата на кожата
Промена на бојата на кожата
Луѓето кои имаат висок ризик од дијабетес може да доживеат акантозис нигриканс - честа состојба којашто предизвикува промена на бојата на кожата. Кај луѓето со инсулинска резистенција на кожата може да се појави затемнување на делови од кожата којашто е знак за пред-дијабетес.

 

Сува уста

3_Сува уста
Сува уста
Сувата уста може да биде предупредувачки знак за заболување од дијабетес. Тоа, исто така, ги влошува ефектите на дијабетесот преку зголемување на нивото на гликоза во крвта, предизвикувајќи големи телесни повреди. Сувата уста не е само симптом на зголемено ниво на шеќер во крвта, туку исто така е водечка причина за истото.

 

Зголемено чувство на глад

4_Зголемено чувство на глад
Зголемено чувство на глад
Кога нивоата на шеќер во крвта стануваат екстремно високи во текот на подолги временски периоди (хипергликемија), гликозата во крвта не е способна да продира во клеточните ѕидови – состојба причинета или заради недостаток или заради отпорност на инсулин. Нашите тела не можат ефикасно да ја претворат храната во енергија, така што чувствуваме потреба да јадеме повеќе - состојба наречена полифагија.

 

Често мокрење

5_Често мокрење
Често мокрење
Кога нивото на гликоза во крвта е високо бубрезите работат прекувремено за да го обработуваат вишокот шеќер. Бидејќи нашите бубрези обработуваат повеќе вода во пократок временски период, луѓето кои страдаат од хипергликемија, исто така, покажуваат потреба да уринираат почесто - состојба позната како полиурија.

 


Споделете со пријателите!